O excursie la Snagov


2, 3 si 4 Iulie 1916
Bucuresti-Peris-Scrovistea-Manastirea Tiganesti - Znagov - Tancabesti

Sambata 2 Iulie cu trenul de 3 p.m. am plecat 34 de cercetasi sub conducerea D-lui Nedelcu spre Peris. Din gara Peris merghem catava vreme paralel cu calea ferata apoi o luam pe marginea unei paduri din ale Domeniului Coroanei. De la o vreme intram in padure. Buna dispozitie domneste intre noi, ceea ce face sa nu simtim kilometrii pe care ii strabatem. Ajungem dupa o cale de 2½ ore la Scrovistea unde este un Pavilion Regal de vanatoare la marginea unui lac. Ne odihnim o jumatate de ceas. Un frumos pavilion cu banci e asezat la marginea lacului.


De aci pornim tot prin padure la Manastirea Tiganesti, unde ajungem pe inserate. Hotaram sa facem bivuacul in fata arhondariei.
Dupa ce luam masa il asezam. O observatie: maicele de aici sunt foarte uracioase, nici niste lumanare pentru un foc de seara nu au vrut sa ne dea.


Pana la 1 noaptea cand a inceput a ploua n-am dormit deloc. Pricina: tantarii.
Deci de nevoie ne refugiem in sufrageria arhondariei. Ne culcaram pe jos pe scanduri, pe scaune. Reusesc sa adorm pe la 2. La 5½ ne sculam. Ne preparam ceaiul si dupa ce vizitam manastirea plecam spre lacul Znagov, cu scopul de a ne duce la manastirea cu acelasi nume. Trebuie sa ocolim lacul ca sa ajungem la Fundu??? La Ion podaru, singurul care ne poate trece la manastire, care este asezata pe o insula a lacului. Luam masa de pranz in curtea lui Ion podarul. Dupa masa, cu toate ca a inceput ploaia noi trecem cu barca lacul spre manastire.
Manastirea Znagov e veche tocmai din timpul lui Vlad Tepes. Forma ei e in cruce, foarte frumos ornata pe dinafara. Inauntru, caracteristic bisericilor vechi se poate observa: bolta cea mare sustinuta de 4 stalpi puternici. Din toata manastirea nu se mai pastreaza decat biserica si clopotnita cea mare – restul, adica chiliile, arhondaria lipseste cu desavarsire. Dl. Nedelcu ne vorbeste despre insemnatatea jucata de aceasta manastire in decursul timpului. Apoi ne intoarcem la casa lui Ion.
Ploaia conteneste din ce in ce mai tare???. Joc sah cu Veiss. Pe la 6 seara ne hotaram sa plecam la Tancabesti cu toate ca ploaia nu incetase. Drumul e foarte anevoios si foarte displacut. Avem de mers vreo 10 Kilometri.


Cu vreo 6 cercetasi merg inainte. Ne distantam mult de ceilalti.
Mergem cu un ceas inaintea D-lui Nedelcu, spre norocul tuturora. Ionel Baicoianu unde aveam sa ramanem noaptea plecase la Peris ca sa ia trenul spre Bucuresti, astfel ca ramanem fara adapost. A trebuit sa se duca cercetasul Cristescu cu un faeton ca sa-l opreasca din drum. Pe la 10 seara se intoarce si Dl. Baicoianu. In acest timp sosise si Dl.Nedelcu. Prin binecuvantarea lui Ionel B. putem dormi strasnic de bine in casa lui pe niste sofale dumnezeiesti.
A doua zi vizitam parcul si gradina. Ni se serveste mamaliga cu branza si corcodusi. Pe la 8 plecam spre Peris, insa scapam trenul ramanand sa plecam tocmai la ora 4 d.m. caci nu mai aveam nici un tren. Vizitam laptaria si alte locuri interesante de la domeniul Cocioc. Masa o luam la un han. Cu trenul de 4 ne intoarcem la Bucuresti.
I.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu