Depunerea Juramantului de la Slatina


Duminica 12 Iunie 1916
Cu acceleratul de 6:40 a.m. plecam spre Slatina 2 patrule de cercetasi sub conducerea D-lui Prof. Const. Nedelcu. Cu acelasi tren merge si A.S.R. Principele Carol intr-un vagon special. De la Chitila se mai sue o patrula de cercetasi de la Roman. Prin bunavointa D-lui Mihaileanu luam loc in vagonul special atasat langa cel al A.S.R.
Cu totii suntem veseli. Trenul lasa in urma campii cu lanuri inverzite, sate si orasele, gari mari si mici. Iata-ne ajunsi la Pitesti. De aci luam in vagonul nostru si o patrula de cercetasi de la Pitesti sub conducerea D-lui Cap. Dobrescu.
Cu o vorba, doua de haz, cu cate un cantec sau joc, timpul trece pe nesimtite. Iata-ne ajunsi la Slatina. Afara e cald tare.
Pana la locul solemnitatii avem de facut o cale buna, gara fiind foarte departe asezata de oras. Dar un cercetas nu se sperie.
Ocarina lui Mustie??? Berindei si sueratul nostru face sa nu simtim caldura. Mergem in mars fortat.
Trecem prin oras care nu pare prea mare. Se vede cat de colo o curatenie ocazionala si oarecare fierbere in oras. Locul fixat e pe un deal. Trebuie sa urcam din greu.


Ajungem la locul hotarat odata cu A.S. cu toate ca a mers cu automobilul si a urcat dealul cu o trasura.
Imediat incepe solemnitatea. Cercetasii sunt asezati in careu. Remarc putina autoritate din partea politiei. Dupa slujba religioasa se citeste de catre A.S.R. legea cercetasului si apoi se depune juramantul.
De aci mergem la restaurantul Regal in frunte cu muzica militara. Ni se serveste urmatorul menu: Ciorba de dovlecei, Fasole tucara cu pui, Friptura de vaca, Clatite, Limonada si apa.

Dupa masa plecam imediat spre gara de unde luam trenul spre Caracal. Trecem Oltul si ajungem la Piatra Olt de unde schimbam trenul spre Caracal.
Trecem si pe la statia Romula, in apropierea careia se gaseste satul Romului (Rescu) unde se gasesc multe urme romane. Numele de Caracal vine de la un imparat Caracallu.

Cum ajungem la Caracal suntem condusi la locul legamantului in parcul din oras. Orasul se prezinta foarte bine, curat, cu strazi mari si frumoase, pravalii multe etc. Cu acelasi fast ca si la Slatina se depune legamantul, dupa care suntem invitati la Teatrul National la o reprezentatie data de cercetasi. Asista si A.S.R.
Mai intaiu se joaca o piesa cu subiect cercetasesc facuta de D-na Dimarie???, sotia directorului gimnaziului. Piesa e frumoasa si jucata cu mult bun simt de micii cercetasi din Caracal. Urmeaza apoi jocuri de gimnastica.
In sunetul marsului nostru, serbarea ia sfarsit.
Suntem condusi apoi de Dl. Dimarie??? la gimnaziu pe care il vizitam. Remarc o buna randuiala in toate si o curatenie exemplara.
Masa o luam tot la un restaurant regal, ca si la Slatina. Ni se serveste: Ciorba de dovlecei, Fasole tucara, Apa rece de la ghiata.
Dupa masa ma intalnesc in centrul orasului cu colegul meu Lilof??? Care e din Caracal. Ne amintim de zilele de scoala.


La 8½ luam trenul spre Bucuresti. In tren ne distram cu cercetasii din Pitesti ce mi-au lasat o amintire foarte frumoasa. De la 1 adorm si eu si nu ma mai scol decat la Chitila la zgomotul facut de camarazii mei ce isi gateau lucrurile si isi faceau echipamentul.
La 5½ suntem ajunsi in Bucuresti.
I.D.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu