Introducere


In vara anului 1913, inspirati de un articol citit intr-o revista frantuzeasca, cativa elevi de la Liceul "Gh. Lazar" din Bucuresti (fratii Dimitrie si Ioan Dimancescu, Sandel Bogdan, Ionel Andronescu, fratii Bebe si Vlad, Ion si Emil Berindei) formeaza singuri, fara ajutorul adultilor, primele patrule de cercetasi, facand excursii si activitati in Muntii Bucegi.

La initiativa celui mai mare dintre fratii Dimancescu (Dimitrie), prima Legiune de cercetasi se organizeaza la Liceul "Gheorghe Lazar" pe 15 octombrie 1913, avandu-i ca membrii fondatori pe cei 8 tineri si colegii lor: Sever Alexandrescu, Horia Babes, Radu Beller, Virgil Cherciu, fratii Costa-Foru (Nicu si Leon), Sandu Crivat, Alfred Dimolescu, Istrati, Lucescu, fratii Mortun (Badica si Bebe), Emil Nadejde, Ion C. Nestor, Raileanu, Gody Simionescu, Mihnea Socec, Ionel Taranu.
Demersul elevilor a fost sprijinit si de directorului de atunci al liceului, prof. Marin Demetrescu.

Articolele "Istoricul Cercetasiei" si "Primii Cercetasi", publicate in anul 1930 in "Cercetasul" (Revista Cercetasilor Romaniei, Organ Oficial al Comandamentului Marii Legiuni) prezinta pe larg contextul infiintarii Cercetasiei in Romania.

Altetele lor regale Principii Carol si Nicolae se vor implica activ in dezvoltarea Cercetasiei, onorand prin prezenta lor festivitatile de depunere a juramantului si alte ocazii din viata organizatiei.

Jurnalul de Cercetas pe care bunicul meu - Ioan Dem. Dimancescu - l-a tinut cuprinde episoade din anii 1915 si 1916 (pana la inrolarea ca voluntar la scoala de ofiteri, in toamna anului 1916, imediat dupa intrarea Romaniei in razboi).

Jurnalul a fost tinut "la zi" si reflecta lucrurile asa cum au fost vazute la varsta la care au fost consemnate.
Poti sa il rasfoiesti direct in interfata grafica (click pe imaginea din dreapta) sau il poti parcurge in paginile de mai jos, in forma transcrisa.

Pe harta Bucurestiului din 1916 am trecut corespondenta pe teren a jurnalului pentru anul respectiv.
Jurnalul se constituie intr-un episod din Povestea unui Cercetas, pe care o gasesti aici.

Alin Mihai Dimancescu
iulie 2009


nota: acolo unde nu am reusit sa deslusesc intocmai cele scrise am marcat cu "???" si voi incerca sa revin cat de curand.

2 comentarii:

  1. cristi mares6/3/10

    puteti sa scanati/afisati mai multe pagini din revista Cercetasul?

    RăspundețiȘtergere
  2. mai multe articole preluate din Cercetasul gasiti pe http://cercetasia.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide