Excursie la Budesti. O vizita la Turtucaia


Miercuri 6 Aprilie 1916
Adunarea la ora 8 dim. in Gara Obor. Raspund la apel 28 de cercetasi. Veselia e mare ca si voea buna.
La 8,10 plecam cu trenul de Oltenita spre gara Budesti. Aci formam coloana de mars si pornim calauziti de fratii Bals ai caror oaspeti suntem. Ei ne conduc la casa d-nei Alexandrine Mano, matusa lor. Un card de copii ne intovarasesc. Taranii se uita cu mare uimire la noi si ne dau diferite numiri: “ba or fi mai bulgari, calusari” etc.
Budesti e resedinta de subprefectura. Cu toate acestea, curatenia lui lasa de dorit.
Cum mergem la dreapta soselei se vede biserica satului care are un stil gotic.



Pare a fi mai mult biserica catolica decat ortodoxa. Scoala e cladire frumoasa in stil romanesc.

Nu dupa mult timp iata-ne ajunsi in fata unei porti mari, frumoase. Suntem in fata curtei doamnei Mano. Odata trecut de poarta dai de un parc imens. Zarim mai spre fund si casa, unde seara aveam sa
dormim.




Ingrijitoarea ne deschide casa unde ne lasam tot echipamentul netrebuincios si hrana de prisos, oprindu-ne in saci mancare pentru masa de pranz.
Apoi plecam de aci. Trecem apa Dambovitei prin padurea de la marginea satului si peste Arges ca apoi sa mergem drept pe soseaua ce duce spre comuna Crivat. Timpul pana acolo trece foarte repede datorita bunei dispozitii a fiecaruia. Aceasta comuna se prezinta foarte bine. Casele sunt de curand varuite si vopsite cu culori batatoare la ochi, lucru ce te face sa vezi ca sunt oameni harnici crivatenii. La marginea satului facem o mica halta. Gustam si cate ceva de mancare. Se da plecarea si incepem a sui un deal mare ce duce spre niste vii.


Trecem peste valea Jecutei??? unde oprim la un put a carui apa ne mai racoreste putin.
Tinta noastra acum e sa ajungem la lacul Greaca. Trecem apoi printr-o padure prin mijlocul careia se afla drumul ce duce spre lac. Dupa un drum de inca 1½ ore ajungem la lac care e de o frumusete pitoreasca. Aici luam masa. Vremea pare a se schimba, incepe sa picure.
Din intamplare Dl. Nedelcu se intalneste cu D-na Costinescu care are mosie la satul Greaca si care ne invita la dansa ca sa luam masa de seara si sa dormim. Dupa mai multe chibzuieli hotaram sa ne intoarcem la Budesti, la Bals. La 7¼ ajung inapoi cu 12 cercetasi. D. Nedelcu soseste de abia la 8½ cu restul cercetasilor.
Aci Lupu Bals care ramasese in Budesti ne prepara o cina frumoasa in sufrageria cea mare a casei. La 9 fara ceva luam masa. Ni se serveste urmatorul meniu: oua fierte, mamaliguta cu smantana, branza noua sarata si dulce, sunca. Apoi din merindele noastre: portocale, mere, smochine, chocolata etc.


Dupa masa – sezatoare in salonul cel mare al casei. Dl. Nedelcu ne vorbeste despre casa D-nei Mano si despre insemnatatea tablourilor ce se gasesc in ea. Apoi ne citeste din Biblie pasagiile referitoare la slujba ce se face in biserica in Miercurea Mare. Ne citeste si Balada Mesterului Manole.
Ne ducem apoi la culcare. Eu dorm intr’o odaie cu Ionescu Delly, fratii Bals, Hurmuzescu si Garoflid. Cu mare greutate reusim sa adormim. Delly si neastamparul lui Tonica Manzatu din odaia de alaturi de noi ne impedeca sa dormim.


Joiu 7 Aprilie 1916
A doua zi dimineata ma duc cu Lupu Bals si Hurmuzescu sa vizitam biserica. Aci fac 2 schite ale bisericii. Intors ma duc si iau si eu laptele oferit de Bals.
La 9 se comanda echiparea si apoi plecam spre locul unde Dambovita se varsa in Arges. Dupa ce admiram cateva minute acest loc pitoresc, pornim spre gara de unde trebuie sa plecam spre Oltenita. Un sunet prelung, un pufuit si iata-ne plecati din Budesti.
Pe la 10 si ceva ajungem la portul Oltenita unde luam vaporul pentru Turtucaia. In fata Turtucaiei avem ocazia sa zarim o parte din marina noastra de Dunare. La Turtucaia ne intalnim cu cei 2 instructori ai cohortei de aci care ne conduc pe platou in apropierea cazarmelor unde luam masa. Nu dupa multa vreme sosesc la noi toti cercetasii de la Turtucaia, complet echipati. Au si ei ocazia sa participe la o sezatoare de a noastra. La 3 si ceva pornim intovarasiti de ei spre oras, pe care il vizitam. La 4 luam vaporul spre Oltenita in strigatele de ura ale cercetasilor din Turtucaia. La Oltenita luam trenul spre Bucuresti unde ajungem la 7½ in gara Obor.

I.D. Dimancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu